Nyheter Overskrifter

Klassekampen

Reagerer på ulike vilkår

Bøker

De siste ukene har Klassekampen samlet inn kontrakter og royalty-avregninger fra forfattere som har lydbøker hos strømmetjenesten Storytel. I flere tilfeller er det blitt oppdaget feilaktige royalty-avregninger og mangelfulle kontrakter.

Mette Møller, som er advokat og ...

i dag 00:28 open_in_new
Vil møte dagens trusler

ytringsfrihet

Selvsensur, hets og trolling, scenenekt, alternative medier og «fake news».

– De grunnleggende rammevilkårene har endret seg veldig mye siden ytringsfrihetskommisjonen leverte sitt arbeid i 1999. Kanskje mer enn noen av oss hadde mulighet til å forstå, sier ...

i dag 00:28 open_in_new
Vil holde islamister ute

Sudan

I april ble Sudans mangeårige leder Omar Bashir avsatt etter vedvarende protester. Etter hans avgang har protestene fortsatt med krav om overgang til sivilt styre i landet der hæren har stor makt.

Da Klassekampen gikk i trykken i går var det ventet at hærens forhandlinger ...

i dag 00:28 open_in_new
Jagland seiret

Russland

Russland er så godt som sikret fortsatt medlemskap i Europarådet. Det betyr at russiske borgere fremdeles vil kunne anke saker til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og at den russiske staten fremdeles er underlagt Den europeiske ...

2019-05-18 01:07 open_in_new
Forsvarer reformen

akademia

De siste ukene har det vært mye bråk rundt Nord universitet, som ønsker å legge ned flere studiesteder.

Campus-kuttene kommer etter en bølge av sammen­slåinger i den norske høyskole-­ og universitetssektoren. Bakgrunnen er den såkalte strukturreformen som ...

2019-05-18 01:07 open_in_new
Tar fyr

ANMELDELSE

Uten tvil burde jeg ha lest romaner eller noveller av Sunniva Lye Axelsen tidligere. Kritikere som Sigmund Jensen og Ane Farsethås, eller Marta Norheims bok «Oppdateringar frå lykkelandet» (2017), burde for lengst overbevist meg om hennes unike evne til å blande litterære ...

2019-05-18 01:07 open_in_new
Krever ny behandling

forsvaret

– Nå har forutsetningene endret seg totalt, og det betyr at regjeringen bør komme med en ny sak hvor man blir opplyst om hele kostnadsbildet på Evenes og Andøya. Noe annet vil være helt respektløst overfor Stortinget.

Det sier forsvarspolitisk talsperson i ...

2019-05-18 01:07 open_in_new
Irak trekkes inn mot Iran

golfen

Søndag ble fire oljetankere sabotert utenfor Fujairah, i De forente arabiske emirater. Dagen etter poserte general Qassem Soleiman, øverstkommanderende for elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, med to sjiamuslimske militsledere i Irak.

USA har nå beordret alt ...

2019-05-16 00:49 open_in_new
Sparkar i kulturmannen

BØKER

Vinteren 2016 skapte den profilerte svenske litteraturprofessoren og feministen Ebba Witt-Brattström furore med boka «Århundradets kärlekskrig». Skildringa av eit valdeleg forhold låg tett på hennar eige havarerte ekteskap med den kjente litteraturvitaren Horace Engdahl, og ...

2019-05-16 00:49 open_in_new
Kan slippe regningen

Kampfly

I går måtte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) stille i Stortingets spørretime. SV stilte statsråden en rekke spørsmål om at kostnadene knyttet til nye kampfly ifølge Bergens Tidende har økt med 16 milliarder kroner.

Til Klassekampen åpner Bakke-Jensen for at ...

2019-05-16 00:49 open_in_new
Fikk ikke minstelønna

Lydbøker

I februar 2017 kunne Den norske forfatterforening (DNF) komme med en gladmelding på sine nettsider: Etter lengre tids forhandlinger hadde foreningen kommet til enighet med Cappelen Damm om strømming av lydbøker hos Storytel, som forlaget eier halvparten av.

Et viktig ...

2019-05-15 01:43 open_in_new
Møter stengte fødestuer

SYKEHUS

– Trygghet for barn og mor. Vi vil ha føden der vi bor.

Slik lød de taktfaste ropene da bunadsgeriljaen marsjerte opp Karl Johan og til Eidsvolls plass foran Stortinget i går formiddag.

En av demonstrantene var lederen av Den norske jordmorforening Kari Aarø. ...

2019-05-15 01:43 open_in_new
Høyner satsen i tollkrig

Handel

– Kina kommer aldri til å gi etter for press utenfra, forsikret Geng Shuang, talsmann i utenriksdepartementet i Beijing mandag.

President Xi Jinping, som allerede har fått skrevet sine tanker inn i partistatuttene, slår på kjente strenger når han filosoferer over at ...

2019-05-15 01:43 open_in_new
Trapper opp i Persiabukta

midtøsten

Lørdag sendte USA enda et hangarskip og antirakettvern til Midtøsten i en opptrapping av en allerede anspent situasjon med Iran.

Bombefly av typen B-52, som kan bære atombomber, har allerede ankommet Qatar, melder nyhetskanalen BBC.

– Det er en reell fare for ...

2019-05-14 01:34 open_in_new
Reddes av strømmevekst

bøker

Før helga publiserte Forleggerforeningen nye salgstall. Etter at fjoråret endte med en samlet nedgang på 8 prosent, var årets første fire måneder tilsynelatende enda mer illevarslende, sett med forlagsøyne:

Aprilresultatet er bransjens dårligste siden 2006. Samlet har ...

2019-05-14 01:34 open_in_new
På broket Bannon-bankett

høyre­populisme

– Han fikk møte et utall mennesker som vi tenkte kunne være interessante for ham, sier redaktør for nettstedet Document.no Hans Rustad til Klassekampen.

Document.no var vertskap da Steve Bannon holdt foredrag i Oslo Militære Samfund fredag kveld. Etterpå ...

2019-05-14 01:34 open_in_new
Vil strupe sentralisering

akademia

– Vi må få gjort noe med den sentraliseringsiveren som nå også brer om seg i utdanningssektoren, sier stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen (Sp).

De siste årene er en rekke høyskoler og universiteter blitt fusjonert som følge av regjeringens såkalte ...

2019-05-13 01:25 open_in_new
Steve Bannons norske venner

høyre­populisme

Kent Andersen, Frp-politiker og fast bidragsyter til Document.no, tar imot folk ved inngangen til Oslo Militære Samfund. Han har en tegning av en gul vest på T-skjorta. Under buler en skuddsikker vest.

– Steve Bannon sier han har hatt kontakt med Frp. Vet du ...

2019-05-13 01:25 open_in_new
Gambler på sanksjoner

VENEZUELA

En lang liste av økonomiske sanksjoner er tunge våpen i USAs forsøk på å nå sitt uttalte mål om regimeskifte i kriserammede Venezuela.

Inne i landet forteller aktører – også sterke regjeringskritikere – at de kontroversielle amerikanske sanksjonene rammer ...

2019-05-11 01:07 open_in_new
Advarer mot sjarmoffensiv

MEDIER

Mens demonstranter sto utenfor inngangen og ropte «Ingen fascister i våre gater» torsdag ettermiddag, hadde nærmere 2000 mediefolk samlet seg i Grieghallen for å få med seg den desidert mest omtalte program­posten under Nordiske Medie­dager: Aftenposten-journalist Christina ...

2019-05-11 01:07 open_in_new
I historiens skygge

ANMELDELSE

«Historien kan ikke endres. Den kan fortelles for å gi innsikt til dem som er på utsiden. For fremmedarbeiderbarna er ikke dette en fortelling. Dette er arven som har formet våre liv», skriver Shazia Majid.

Hun vil gi en stemme til mødrene i 1971-generasjonen, de ...

2019-05-11 01:07 open_in_new