Nyheter Overskrifter

Klassekampen

Jubler etter blå kollaps

Arbeidsliv

– Valgkampen og valget har gitt et resultat som vi er fornøyde med. Selv om vi konstaterer at Arbeiderpartiet har gjort et dårlig valg, har vi fått mange rødgrønne kommuner. Det er bra.

Slik oppsummerer Fagforbundets leder og sentralstyremedlem i Ap Mette Nord ...

i går 00:13 open_in_new
Klar for palestinsk valg

Palestina

Støvet hadde så vidt lagt seg etter den opphetede israelske valgkampen da en topptung, palestinsk delegasjon ankom Oslo onsdag. President Mahmoud Abbas, utenriksminister Riyad al-Maliki og generalsekretær i PLO Saeb Erekat har møtt norske politikere denne uka.

I går ...

i går 00:13 open_in_new
Lesekampanje får stryk

Bøker

Om to uker, på tampen av Bokåret 2019, sparkes en av de største satsingene i gang. Lesekonkurransen «Hele Norge leser» er Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningens felles satsing, og kampanjen har fått hele 1.250.000 kroner i støtte fra Nasjonalbiblioteket.

Bare ...

i går 00:13 open_in_new
Ekte detektiv

ANMELDELSE

Nina Wisløff, hovudpersonen i Agnes Ravatns nye roman, er professor i litteraturvitskap, av den litt matleie sorten som ein kan ha møtt i Dag Solstads lektorromanar. Nina nærmar seg pensjonsalder, men må enn så lenge utføre undervisingspliktene sine med det vesle ho har ...

i går 00:13 open_in_new
Kaster om på hele huset
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert. ...
2019-09-20 01:04 open_in_new
USA presser Norge

Nato

USAs president Donald Trump er ikke fornøyd med statsminister Erna Solbergs pengebruk på Forsvaret. Det er beskjeden ambassadør Kenneth J. Braithwaite har videreformidlet i møter med medlemmer av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Klassekampen har fått bekreftet at ...

2019-09-20 01:04 open_in_new
Frir til de konservative

Frankrike

Den franske politiske høsten har begynt for alvor. Regjeringens pensjonsreform har allerede framprovosert to streiker, fra transportarbeidere, sykepleiere, advokater og leger. Tre nye streiker er annonsert i månedene som kommer.

Pensjonsreforma er én av i alt fire ...

2019-09-20 01:04 open_in_new
Flere varsler om hat

TERROR

Terrorangrepet i Bærum 10. august i år, da 21 år gamle Philip Manshaus skjøt seg inn i en moske med mål om å drepe flest mulig muslimer, vekket en sympatibølge i befolkningen. Dagen etter tok nordmenn hverandre i hendene og slo fysisk ring rundt moskeer der norske muslimer ...

2019-09-19 01:58 open_in_new
Jokeren sitter til høyre

ISRAEL

For en gangs skyld ser valgdagsmålingene til å ha truffet nær det endelige resultatet. Årsaken er trolig at meningsmålingene har ligget dørgende stille siden valget i april og koalisjonssonderingene i mai. Det har ikke latt seg påvirke av partier som har forsvunnet eller ...

2019-09-19 01:58 open_in_new
Lytte er det nye lese

Bøker

Man skulle kanskje tro at lydbøker kunne komme godt med når elevene ved Wang Toppidrett videregående skole i Oslo har leselekse. I motsetning til papirboka kan nemlig lydboka tas med på løpetur.

Men elevene Nicoline Lindstrøm (16), Malene Blekken Gustavsen (17) og Anette ...

2019-09-19 01:58 open_in_new
En blodig allianse

MIDTØSTEN

Ingen ble drept i helgas to angrep på oljeanlegg i Saudi-Arabia. USA har heller ingen forsvarspakt med det sunnimuslimske oljediktaturet i Midtøsten, slik amerikanerne har med for eksempel Norge gjennom Nato.

Likevel står USAs president Donald Trump tilsynelatende klar ...

2019-09-18 01:49 open_in_new
Tror at slaget er vunnet

KULTUR

Planene om å bygge et storstilt senter for fotografi ved sjøsida utenfor operaen i Oslo har fått motstand.

Som Klassekampen omtalte i en serie artikler i sommer, har foreningen Sukkerbitens venner jobbet hardt for å overbevise Oslos politikere om at prosjektet må ...

2019-09-18 01:49 open_in_new
Strekker ut hånda til LO

rødgrønt samarbeid

– Det kommer til å komme noen invitasjoner fra oss, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Det ligger an til tøffe diskusjoner i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen om hvilke partier som skal utgjøre grunnlaget for en ...

2019-09-18 01:49 open_in_new
Leier inn frilans-sykkelbud

Arbeidsliv

– Dette er ulovlig innleie. Vi har gitt Foodora frist til 18. september med å gi fast ansettelse. Hvis de ikke gjør det, vil vi vurdere søksmål for å få dom for fast ansettelse, sier LO-advokat Lars Christian Fjeldstad til Klassekampen.

Han har sendt brev til det ...

2019-09-17 01:40 open_in_new
Krigsfrykt etter angrep

MIDTØSTEN

USAs president Donald Trump sier han er «locked and loaded» – skyteklar – etter at to oljeanlegg i Saudi-Arabia ble angrepet av droner lørdag og sendte internasjonale oljepriser i været.

Houthi-bevegelsen i Jemen, som har vært i krig med Saudi-Arabia siden 2015, ...

2019-09-17 01:40 open_in_new
Krever lengdetrening

bøker

– Se på denne! «Drita lei damer»! Den vil jeg lese, sier 13 år gamle Nils Næssvold.

En liten gruppe åttendeklassinger har vist Klassekampen veien til skolebiblioteket på Hauketo skole i Oslo. Elevene kikker rundt i hyllene, på leting etter krim, spenning og dramatikk ...

2019-09-17 01:40 open_in_new
Må jobbe lenger for mindre

FRANKRIKE

Startskuddet for det som kan bli en fransk streikehøst, gikk fredag forrige uke. Transport­arbeideren i kollektivselskapet RATP mobiliserte til den største streiken i det parisiske kollektivsystemet siden 2007.

Ti av i alt seksten metrolinjer var stengt for dagen. Buss, ...

2019-09-16 01:31 open_in_new
Barn orker ikke å lese langt

Lesing

I år feires boka, lesingen og leserne i en nasjonal kampanje som har fått navnet Bokåret 2019. I presentasjonen framholder Nasjonalbiblioteket, som står bak prosjektet, at «det er en enorm leseglede i det norske folk». Men stemmer det?

Forfatter Bjørn Sortland er ...

2019-09-16 01:31 open_in_new
Mener løftet ble brutt

POLITIREFORM

– Når det ligger i korta at det blir dårligere, så er det viktig at vi er ærlig om det overfor publikum, sier stasjonssjef ved Kongsberg politistasjon, Håvard Revå.

Kongsberg politistasjonsdistrikt er en liten del av Sør-Øst politidistrikt, men Revå sitter ...

2019-09-16 01:31 open_in_new
Velger ny president

TUNISIA

26 kandidater konkurrerer søndag om å bli Tunisias neste president. Blant dem er det både islamister, venstreorienterte og tilhengere av det gamle, autoritære regimet.

– Hvis en kandidat får over 50 prosent av stemmene søndag, blir vedkommende valgt, sier Jacob ...

2019-09-14 01:13 open_in_new
Stordalen i reklamefella

MEDIER

I vår anmeldte det svenske bransjenettstedet Resumé 14 influensere til Reklam­ombudsmannen. Målet var å få konkrete eksempler på hva som må reklamemerkes i sosiale medier.

En av dem som ble felt, var Linus Carlén. Han jobber som merkevaresjef for energidrikken ...

2019-09-14 01:13 open_in_new