Nyheter Overskrifter

Klassekampen

Slik skal gulvestene kues

FRANKRIKE

– Hittil har vi ønsket å være svært forsiktige, og vi vil fremdeles være oppmerksomme på utskeielser, ulykker og folks sikkerhet. Men vi konstaterer at voldseksplosjonen rettferdiggjør en hard respons, uttalte Frankrikes statsminister Édouard Philippe denne ...

i dag 00:43 open_in_new
Frykter metoo-backlash

Medier

– Denne saken er forferdelig skadelig, det er virkelig ille for troverdigheten. Tillitsforholdet mellom lesere og journalister er skjørt i utgangspunktet, og det skal lite til før man begynner å tvile på alt som skrives og publiseres i mediene, sier Frøy Gudbrandsen, ...

i dag 00:43 open_in_new
Gransker ­ulykken på nytt

FORSVARET

15. mars 2012 klokka 14.57.29 kolliderte flyet «Siv» i vestveggen på Kebnekaise.

Forsvarets transportfly var på vei fra Evenes i Norge til Kiruna i Sverige. På veien gikk flyet rett inn i Sveriges høyeste fjell, og de fem menneskene om bord døde momentant. Ulykken ...

i dag 00:43 open_in_new
Bønnfaller EU om mer tid

Brexit

Litt brexit-lei? Synd. Den nå over 1000 dager lange brexit-prosessen kan trekke videre ut etter at statsminister Theresa May i går ba EU om tre nye måneder til å få sitt eget parti og parlamentet med på hennes brexitavtale.

I et brev til EU-rådets president Donald Tusk ...

i går 00:34 open_in_new
– Selvsentrert læreplan

UTDANNING

Mandag denne uka la kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) fram endelige utkast til nye læreplaner for skolen.

De nye læreplanene har vært gjennom fire innspillsrunder, og Utdanningsdirektoratet har til sammen fått over 14.000 innspill. Men til tross ...

i går 00:34 open_in_new
Krever rødgrønn troskap

SP

Helt siden dannelsen av den første rødgrønne regjeringen i 2003 har Sp vært en lojal rødgrønn partner i rikspolitikken. De er tydelig kritiske til den blågule regjeringen, og har varslet at de ønsker søker regjeringsmakt med Arbeiderpartiet.

I kommune -og ...

i går 00:34 open_in_new
Frykter «chilling-effekt»

Teater

Etter premieren på forestillingen «Ways of Seeing» i november i fjor har regissør Pia Maria Roll og hennes to medprodusenter mottatt trusler og hets fra personer som mente de sto bak angrepene mot justisminister Tor Mikkel Waras privatbolig.

Nå anklager kunstnernes ...

2019-03-20 01:25 open_in_new
Munnkurv i Mattilsynet

oppdrett

Veterinær Aud Skrudland fra Averøy på Nordmøre er spesialinspektør i Mattilsynet og en av landets mest erfarne fiskehelseeksperter. Hun holdt nylig et foredrag på hjemstedet som det ble bråk av.

Hun sa blant annet at veksten i oppdrettsnæringen er så sterk at den ...

2019-03-20 01:25 open_in_new
Går i strupen på hvit makt

USA

I sitt manifest hyller den høyreekstreme og internettradikaliserte terroristen som fredag drepte 50 muslimer i Christchurch på New Zealand, USAs president Donald Trump som et «symbol på fornyet hvit identitet og felles formål».

Nå fyrer terrorangrepet opp under en stadig ...

2019-03-20 01:25 open_in_new
Snudde om holocaust

HISTORIE PÅ SKRAPHAUGEN

Flere reagerte da Klassekampen i høst kunne avsløre at det ikke sto noen ting om holocaust i skissene til læreplaner for barne- og ungdomsskolen.

«Det er helt utenkelig å presentere en læreplan i 2018 uten å inkludere det største sivilisatoriske ...

2019-03-19 01:16 open_in_new
Klarer ikke å stanse hatet

TERROR

Regjeringen på New Zealand har varslet umiddelbar innstramming av våpenlovene i landet etter terrorangrepet mot to moskeer fredag.

Den nye våpenloven skal være klar innen ti dager, og den skal inneholde et forbud mot semi-automatiske våpen, sa New Zealands statsminister ...

2019-03-19 01:16 open_in_new
Ut mot grønne skatter

ULIKHET

I gårsdagens Klassekampen tok Oslo Høyre-leder Heidi Nordby Lunde et kraftig oppgjør med eget parti i ulikhetsdebatten. Lunde uttalte at man bidrar til å polarisere økonomien når man på den ene siden vil kutte formuesskatten og på den andre siden øker avgiftene for dem på ...

2019-03-19 01:16 open_in_new
Endetida for tysk kull

kull

Fra en åskam i Proschim i Brandenburg øst i Tyskland skuer Karin Noack utover det som snart vil være et tilbakelagt stykke industrihistorie. Som et åpent sår i landskapet brer et dagbrudd seg utover så langt øyet kan se.

Det lukter stramt av tørr jord og ...

2019-03-18 01:07 open_in_new
På vei mot en løsning?

Palme-­Drapet

Kinoen Grand i Stockholm ligger på Sveavägen, har i alt fire saler og er kjent for å vise smale kvalitetsfilmer. Fredag 28. februar 1986 var den svenske komedien «Brödrane Mozart» blant filmene på plakaten.

Da forteppet gled til side klokka 21.15 i sal 1 denne ...

2019-03-18 01:07 open_in_new
Hun banner i Høyre-kirka

Høyre

– Høyresida i Norge har ikke vært flinke nok i det hele tatt i debatten om ulikhet, sier ­Heidi Nordby Lunde.

Hun leder Oslo Høyre og sitter på Stortinget.

– Når man i tillegg nesten avsporer hele debatten ved å si at det er innvandring som er årsaken til ...

2019-03-18 01:07 open_in_new
Breivik var forbilde

Terror

Minst 49 mennesker ble drept, og omtrent 20 ble hardt skadet i et grusomt angrep på to moskeer i byen Christchurch på New Zealand i går.

Én mann er siktet, mistenkt for å ha gjennomført angrepene. To andre sitter i varetekt. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det ...

2019-03-16 01:46 open_in_new
– Folk vil se at vi hadde rett

TEATER

– Ved hvert attentat var det som om noen sparket oss i magen. Men ingen imøtegikk anklagene om at forestillingen skulle ha noen kobling til disse hendelsene, sier Pia Maria Roll.

Klassekampen treffer regissøren og de to skuespillerne og medprodusentene Sara Baban og Hanan ...

2019-03-16 01:46 open_in_new
Samling til venstre

ANMELDELSE

Under toårsmarkeringen for Women’s March i USA tidligere i år ble det arrangert konkurrerende demonstrasjoner i Philadelphia og New York. Splittelsen kom etter beskyldninger om at arrangørene ikke tok hensyn til minoritetskvinners og arbeiderkvinners interesser på den ene ...

2019-03-16 01:46 open_in_new
Forsvarer Waras samboer

politikk

– Absolutt. Jeg står fortsatt ved kritikken av Black Box.

Dette sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen.

– Saken har fått en litt annen vending. Nå får vi se hva som skjer til slutt med den. Mitt fokus har vært på familiemedlemmene som har kommet ...

2019-03-16 01:46 open_in_new
Kulturrådet gjør porten vid

Bøker

I oktober 2018 skrev Klassekampen om det lille Sandnes-forlaget Kalviknes AS, som risikerte rettssak fordi det nektet å etterkomme et krav på 245.000 kroner av Kultur­rådet.

Foranledningen var at forlagets bildebok «Lotta og maskinane» ble «nullet» av fagutvalget som ...

2019-03-15 01:37 open_in_new
Amnestilov fritar alt

Guatemala

Avstemningen om den nye amnestiloven ble utsatt i siste liten i nasjonalforsamlingen i Guatemala by onsdag.

Loven dekker alt av krigsforbrytelser og bestialiteter gjennom den 36 år lange væpnede konflikten som kostet over 200.000 mennesker livet.

Amnestiloven er ...

2019-03-15 01:37 open_in_new